Hvem skapte EUs logo de 12 stjerner?

Det var Kalergi som i 1952 ivret for EUs logo med de 12 stjernene. Den gangen var det ganske visst et kors i midten.

Kalergis forslag til flagg og logo for et samlet Europa.

Stjernene ble tatt godt imot. Men korset møtte motstand. Man kunne fristes til å tro at en sekulær stat som Frankrike ville protestere mot et flagg med kors på. Helt feil. Det var Tyrkia som protesterte!

Det fremgår av et brev Kalergi skrev til G. Levy, informasjons­direktør i Europarådet, datert den 15.4.1952. Kalergi svarer tydeligvis på et brev, hvor Levy forteller om tyrkenes avvisning av korset. Kalergi skriver:

Min kjære venn.

Jeg tror muslimenes innsigelse kunne bli overvunnet ved å legge til en halvmåne i hjørnet av flagget. Siden den blå fargen symboliserer himmelen, er det plass til begge de­ler: Solen og månen. Hvis tyrkene godtar denne løs­nin­gen, kan det skapes enighet om flagget. Med vennlig hil­sen …

Som vi alle vet, sådan skulle det ikke gå. Hva gikk galt? Kanskje likte ikke muslimene tanken på et flagg med både halvmåne og kors? Kanskje var kristenheten heller ikke særlig ivrig! Selv om vi nå vet, at halvmånen først nylig har blitt knyttet entydig til politisk islam.

Man kan så spørre seg, hvordan det var mulig for Tyrkia i 1952 å bestemme noe som helst for EU. Tyrkia var ikke medlem og er det ikke den dag i dag!

Kjøp boken!