25.1.9.2 Spansk E-tjeneste avlyttet Kongehuset og andre

Den spanske avisen «El Mundo» har de senere årene avslørt en lang rekke tilfeller av korrupsjon og maktmisbruk ved den spanske sosialistregjeringen.

Avsløringene er for det meste gjort av journalistene Antonio Rubio og Manual Cerdán, forlengst utropt til Spanias «Woodward og Bernstein».

Blant avsløringene var at den spanske militære E-tjenesten, CESID, hadde avlyttet kong Juan Carlos, en tidligere utenriksminister og en rekke journalister, advokater og forretningsmenn1. Da dette ble bevist, hevdet regjeringen at det dreide seg om «biprodukter» under rutinemessig avlytting av den spanske «radio-elektriske sfære» og ikke ulovlig. Men «EI Mundo» kunne senere avsløre at CESID hadde eksplisitte fullmakter til å avlytte privatpersoners telefoner, åpne deres post og på andre måter krenke privatlivets fred. En av journalistene som er blitt berømt for avsløringene sa:

«Jeg tilhører selv venstresiden og har alltid gjort det. De sakene vi har avslørt, finnes jo der. Vi har dokumentert alt. Jeg anser ikke PSOE (sosialistpartiet) for å være et korrupt parti, men det finnes folk i systemet som er det …

Etter min oppfatning må disse folkene ha trodd at staten var deres.»

1 Aftenposten 13. juli 1995.