Facebook – en trojansk hest

Hvordan demokratiet virker

Netflix har sluppet en ny dokumentar: «The Great Hack». Den avslører det, vi alle har gruet oss for!

“This is a film that everyone who has a smartphone and lives in the modern world should watch, because it takes us on a journey through characters, rooms and worlds that we never otherwise get to see.”
“… people are picking the data they put out, giving out digital footprints that big companies are collecting … and then targeting you. This leads to a place where we think, ‘do we actually have any free will?’”

Dette skriver Jehane Noujaim, som var en av drivkreftene bak filmen. Vi vet jo alle, det har blitt svindlet med valg lenge og med mange forskjellige midler. Vi vet, at reklamefirma har vært avgjørende i utfallet av både valg og kriger gjennom hele det 20. århundre. Så la oss dykke ned i filmen, som avslører ondskapen bak de sosiale medier. Og, hvordan det likevel var Putin, som fikk Trump valgt inn som president i USA!

Den nye era med sociale medier har brakt en ny dimensjon inn i politikken. Det har lenge gått rykter om, at store datafirma har skjulte agendaer. Ved nermere ettertanke vet vi alle, at ingenting er gratis. Likevel tar vi det for gitt ,at firma som Google og Facebook leverer avanserede tjenester til miliarder av mennesker helt uten å tjene et øre på det! «The Great Hack» gjør opp med den misforståelsen!

Filmen viser til hudløshet, at Facebook og et datasamlingsfirma, «Cambridge Analytica», har bidratt til å endre valgresultater i en lang rekke land, som det fremgår av nedenstående kart.

Hvordan det gjøres

Om man ønsker å vinne et valg, må man først ha penger, for dette er dyre greier! Så tar man kontakt med et firma som Cambridge Analytica. Nei desverre, ikke med det firma, for det fins ikke lenger. Men den historien tar vi litt senere.

Vi tar altså kontakt med – og skriver kontrakt med – et firma som Cambridge Analytica for å få hjelp til å vinne valget. Dette firma har avtaler med underleverandører, som sikrer, at de kan garantere for eksempel 5000 uavhengige informasjoner om hver enkelt borger i landet det gjelder.

5000 uavhengige informasjoner… Altså navn, bosted, bursdag, ektefelle, barn, parti, religion … nå begynner mine forestillingsevner å svikte. Det var ikke 10 informasjoner. For å komme til 5000 må vi ha ufattelig mye mer med. Så som bruk av kredittkort, reiser, bilder, GPS-data; og så selvfølgelig, hva vi skriver om, hva vi liker og misliker på Facebook!

Ved hjelp av disse dataset skapes det så en individuell profil for hvert eneste menneske. Dernest vektes alle menneskene for å finne dem, som er på vippen. Det er dem, som skal flyttes. Ingenting har endret seg her. Samme gamle historie, men med nye midler.

Og de nye midler er ganske fantastiske. Nå starter det nemlig en produksjon av nettsider, foreninger, artikler, film og produkter, som den nevnte gruppen av mennesker bombarderes med frem mot valget. For eksempel på Facebook.

Joda, vi var nok klare over, at det dukker opp reklamer av sko på Facebook, om vi søker etter sko på Google. Eller hva det nå er, vi leter etter. Men dette er en særdeles avansert tjeneste. De som er på vippen, som ikke vet om de skal velge rødt eller blått, de får nå hjelp. På deres FB-vegg dukker det nå opp alskens informasjon, som kan hjelpe dem med å velge. Vel å merke, hjelpe dem til å velge til den siden, som media blir betalt for.

Skulle det dukke opp informasjon som peker den andre veien, så fins det midler for det og. Da dukker det opp en artikkel, som «avslører» den uheldige meldingen som «Fake News». Praktisk ikke sant?

Trump, Brexit … og Russland

Men filmen stopper ikke der. Den går et langt skritt videre og knytter disse metodene opp til den ekstreme høyre. Her er det antidemokratiske krefter, som ønsker å forvandle våre ellers så veldrevne samfunn til stinkende diktaturer uten at vi stakkars mennesker rekker å blunke engang!

Brittany Kaiser var ansatt i firmaet Cambridge Analytica. Hun var med på å lure det brittiske folk ut av EU ved å støtte Nigel Farage. Ja, hun var faktisk i Russland og talte med Julian Assange om det amerikanske presidentvalg. Og hun var med, da Cambridge Analytica feiret seiren på valgnatten. Her sammen med sjefen, Alexander Nix.

Men det skulle snart begynne å blåse kalt om firmaet, og Brittany valgte å blåse i fløyten: Jeg vil av! Det var bare så mange sure mennesker omkring henne, at hun var nødt til å slutte å arbeide for den ene fløyen i politikken:

«So many people vere so angry that I was working on the Brexit campain and that I continued to work for a company that supported people like Ted Cruz and Donald Trump!»

Nå skammer hun seg over, at hun har vært med på å skape denne forferdelige politiske situasjonen. Det er nesten som om hun oppfatter det som verdens endeligt, at Trump ble valgt frem for Hillary Clinton! Hun hadde jo faktisk kontakt med Obama og Clinton-fraksjonen tidligere. Men hun lot seg lure, hun og! Og forklaringen var enkel: Obama og Clinton ville ikke betale henne for arbeidet, og hennes familie var i nød. Familiens hus var i færd med å måtte selges, far gjennomgikk en hjerneoprasjon og vil aldri kunne tjene penger igjen, og hva gjør en ikke da?

«None of them ever wanted to offer to pay me. And when your family looses all their money and their family home, and your father had a brain surgery and can never work again, you have to work for people that pay you!»

Hun nikker, tydelig tynget av sin mørke fortid og ser ut til å håpe på tilgivelse der og da.

At filmskaperne ikke er alene om å mislike skiftet i internasjonal politikk kommer frem, da Brittany må svare for seg i House of Parliament. Hun blir spurt, om ikke hun har jobbet for andre høyreextreme kunder og? Da legger hun straks den angrende masken på og bedyrer, at hun fikk tilbud fra en sådan tysk gruppering, men takket nei. Til og med Marie Le Pen; og hun ville ikke engang prate med dem i telefonen!

«I refused to even have a phonecall with them!»

Facebook – en høyreextremistisk folkemorder

Den dyptgravende engelske journalisten Carole Cadwalladr kan avsløre, at det ikke lenger er mulig å ha et anstendig valg i Brittain; på grunn av Facebook! At Russland VAR innblandet i det amerikanske presidentvalg, nettopp ved å kjøpe seg inn i Facebook.

Ikke nok med det, hun stempler Facebook som en kanal for høyreekstremisme, som sprer hat og angst for å iscenestette disse dystopiske nye diktaturer:

«I sounds like apocalyptic. But it does feel like we are entering into a whole new era. We can see, that authoritaritan governments are on the rise, and they are all using these politics of hate and fear on Facebook.»

Facebook er selv formidler av «hatespeech! Det har blitt avslørt i forbinnelse med presidentvalg i Brasilien. Man er ikke i tvil om Caroles politiske ståsted, når hun er nødt til å ta ord som «rightwing» i sin rene mund:

«Look at Brazil. There is this rightwing extremist who has been elected and we know, that Whatsap, which is part of Fb, was really clearly implicated in the decimination of fake news there.»

Den verste av Caroles beskyldninger er kanskje den, som handler om Myanmar. Hun sier for åpen skjerm, at Facebook ble brukt til å fremkalle folkemord. Altså, Facebook fikk penger for å gjøre den skitne jobben med å samle informajsonen, som dannet grunnlaget for det, den enkelte bruker fikk smurt opp under nesen. Hun mener altså, at Facebook er ansvarlig for folkemord:

«And look at what happened in Myanmar. There is evidense, that Facebook was used to incite racial hatred, which caused a genocide.»

Forbryteren har fått sin straff som fortjent

Ja, altså, det forfærdelige firma Cambridge Analytica er en saga blott og Alexander Nix, som ledet det frem til ufattelige høyder, endte visst nok i fengsel. Så nå kan vi puste lettet ut og vite, at dette ikke kommer til å gjennta seg.

Eller kan vi? Selv om Facebook ble tatt med buksene nede og deres aksjeverdi falt med ufattelige millioner, så fortsetter de som før. er det noen, som har hørt om at Facebook trues med å bli stengt på grunn av medvirken i folkemord?

Cambridge Analytica fikk som fortjent og ble slaktet. La oss gjette; hvilke av de to firma var det største på det tidspunktet, Facebook eller Cambridge Analytica? La oss si at TILFELDIGVIS ble det minste av de to synderne slaktet. Mens den største ser ut til å fortsette som før. Hva skal man tro?

Det kan se ut som om, Cambridge Analytica ble slaktet som syndebukk for å redde Facebook. Det er jo nærmest en selvfølge at et svært firma prøver å overleve på bekostning av et mindre. Det skulle bare mangle. Det er slik det er i finansverdenen. Spis eller bli spist!

Een stor dekkoperasjon?

Men det er en annen ting, som kan ødelegge nattesøvnen. Den politiske vinklingen på hele dokumentaren. Hvorfor handler hele filmen om Trump og Brexit? Hvorfor er Carole så opptatt av høyreextremiske og russisk innblanding i et amerikansk valg?

Qui bono? Hvem har glede av dokumentaren? Alt fortsetter som før, bortsett fra, at Trump og Farage har fått seg noen på trynet. Bortsett fra at deres viktigste støttespiller, Cambridge Analytica, ikke lenger fins. Bortsett fra at andre liknende firma nok vil tenke seg om, før de velger å hjelpe kandidater, som er motstandere av New World Order…

Alt det peker på, at denne dokumentar, ikke er ment som en dokumentar i det hele tatt. Dette er et utilsløret angrep på en såkalt høyreside, altså bare ennå et middel i en skitten politisk kamp. Det er ikke en dokumentar, men propaganda.

Høyresiden skulle tas, men herfra kjører vi videre som før. For VI – New World Order – kan jo ikke vinne frem uten Facebook. Ja, det var vel oss, som grunnla og betalte for hele opplegget, eller hva? Så klart er det bare vi, som skal dra nytte av det!

Hva kan vi så lære av dette?

Vi har jo lært masse allerede, har vi ikke? Men den viktigste lærdom er kanskje å bruke disse sociale medier til formidling av kunnskap på den ene siden, og å hjelpe hverandre til å gjennomskue forsøkene på manipulasjon.

Heldigvis er det også grenser for hvilken makt disse systemer gir. Oppdragsgiverne har ikke ubegrenset med midler. De velger nøye ut dem, som er i tvil. Er du altså sikker i din sak, så blir det ikke brukt mye krutt på deg. Er du ikke sikker, så vit at det du overøses med, svært sannsynlig er propaganda, agn, som skal lokke deg et sted hen.