Hva kom først: Digipost eller Difi?

 Jeg fikk brev fra Difi forleden. Igjen. De ønsker at jeg skal få meg en «trygg» epost enten gjennom norsk eller svensk postvesen: Digipost eller Eboks.  (Difi  – eller Direktoratet for forvaltning og IKT –  ble opprettet 1. januar 2008. )
e-Boks skriver:
«Ideen bak e-Boks er å effektivisere sending av post mellom bedrifter, organisasjoner og private postmottakere. Det betyr færre utgifter til porto, bedre service og lavere belastning på miljøet.»

Jeg husker at jeg for 20 år siden deltok på et opplegg, hvor noen forbrukere ble spurt om sin mening om forskjellige ting. Det skulle hjelpe bedrifter til å rette feil tidlig.  En av de tingene jeg var med på å vurdere, var Digipost. Ønsket fra Postvesenets side var å finne en annen måte å tjene penger på, når vi ikke lenger slikker frimerker. Nå ville de høre, hvor ivrige vi forbrukere var etter å få lov til å betale for å sende epost på en ekstra trygg måte. Jeg husker videre at han som ledet opplegget ble mektig irritert på meg, når jeg dømte det nord og ned. På den ene siden har den ulåste postkassen vært trygg nok til kjærlighetsbrev og bankkort, og på den andre siden stjeles det nå digitale penger som aldri før.

Nå innser jeg likevel, at de har skutt en gullfugl. Da Posten ikke klarte å selge sine digitale frimerker, satset de på en annen hest. De fikk istand en avtale med Staten – meg – om å kreve, at jeg skal bruke slik løsning, og jeg betaler nå uten videre; via skatten. Det er langsiktig arbeid folkens, og slikt er verd å merke seg, for slik skapes verden!!!

Men tilbake til brevet fra Difi,  Jeg kunne ikke la det være, måtte bare skrive et svar, som ga luft for min helt malplaserte logikk. Heldigvis har jeg ikke sendt det, for hva skulle de med det? Men her er det for deg å lese:

Jeg har med takk mottatt oppfordring til å åpne for mottak av elektronisk post fra det offentlige.

Det gleder meg at det er noen i det offentlige som er fremsynte og endelig ser hvilke muligheter det ligger i å sende ting på epost. Det har vi andre brukt i 15 år!

Jeg blir dog litt stuss når jeg leser, at den epost-tjenesten, jeg har brukt i alle disse år til forretninger, skilsmisser og kjærlighetshistorier ikke skulle være trygg nok til et brev fra det offentlige.

Når det gjelder min fysiske postkasse, så er den ulåst og altså tilgjengelig for nærsakt samtlige i landet værende. Jeg har mottatt brev fra det offentlige i en slik postkasse i alle år, uten å ane hvor farlig det var. Ikke har jeg opplevd noen problemer med det heller. Er det de store grupper av folk fra andre kulturer, som har endret dette bilde?
Når det gjelder min Gmail-konto, så kjenner jeg ingen, som er i stand til å bryte seg inn i den uten å etterlate spor. Det betyr dog ikke, at de ikke fins. Bare at det sannsynligvis er svært få.

Min Gmail-konto er altså noen få millioner ganger sikrere enn postkassa ute i hekken. Likevel vet jeg jo, at digitale penger blir stjålet rett som det er. Så hvor trygg er egentlig Digipost?

Dertil vil jeg mene, at faren ved at noen oppdager, at jeg skylder 1147 kr i skatt fra i fjor, er til å overskue. jeg mener, hvorfor skulle det plutselig bli så kjempe interessant, bare fordi det sendes digitalt, ærlig talt?

Men det kan skyldes min ringe innsikt i emnet, og jeg regner jo med og håper, at dere ikke driver med tull i offentlige etater og for skattebetalernes regning.

Så når dere altså bruker tid og penger på å sende dette brevet til alle etternølere, så ønsker jeg å ta det på alvor.

Jeg innser, at det er uendelig mye FARLIGERE å sende skatteopplysninger til min fysiske postkasse enn til min Gmail-konto og forventer derfor at dere slutter med slik russisk rulette og fremover sender disse tingene til min Gmail-konto i mangel av den, sikkert myyye tryggere, super-digitale postkasse.

Skulle jeg likevel bli utsatt for slik kriminell handling, lover jeg å gjør mitt, så gjerningsmannen kan få sin avmålte straff!

Med vennlig hilsen Ole Blente

Ups: Glemte helt at jeg har jo en slik suuuper sikker postkasse fra før: På Altinn, søren heller! Hva som er galt med den? Og jeg vet om folk, som har en postkasse hos NAV; hva var det de skrev om å få seg eeeen digital postkasse …?

Les mer om det offentliges «trygge» omgang med personlig informasjon feks her hos Steigan:

Ingen peiling på hvor helsedataene våre tar veien