25.19.3.1 Mer om Frank Siljeholt

Fra 1973 var Frank Siljeholt sjef for materiell- og transportseksjonen i Stay Behind1. Han er en av de viktigste kildene i Bye/Sjues «Norges Hemmelige Hær», og lot seg altså intervjue høsten 19952 bl.a. om Krupps uttalelser om at han hadde vært med på noe «forarbeid» i forbindelse med aksjonen 21. juli 1973 og senere til Aftenposten om at noen av dem (Mossad-agentene) var hjemme hos ham (Krupp) før drapet.

Det var før vi lot VG trykke vår informasjon om evakueringsøvelsene3. Som sentralt ansatt fra 1973 i Stay Behinds stab og sjåfør visste han selvsagt om disse, og han må i det minste i ettertid ha gjort seg tanker om sammentreffet (slike øvelser holdes ikke hvert år). Hvorfor fortalte han ikke om dette i boken til Bye/Sjue – eller til TV-2? Fordi han var med på den selv – som utlånt fra Spilhaug-apparatet?

Spilhaug-apparatet var og er en del av Tronds Ap-apparat som samarbeider med Stay Behind, ref. bl.a. den tidligere svenske general og forsvarssjef Stig Synnergren (se kap. 24.3.2.4). Siljeholt var nestkommanderende i Spilhaug-apparatet samtidig som han fra 1973 var fast ansatt hos Sven Ollestad sentralt i Stay Behind. I det øyeblikk noen oppdaget Kjettingmannen eller evakueringsøvelsen (og vi tror Lund var på sporet av Kjettingmannen) ville han ha mye å skjule – i likhet med alle andre innblandede.

Siljeholt lar seg fremstå nærmest som en avhopper fra Stay behind/E-staben overfor dem som intervjuer ham, og E-tjenestens talerør Alf R Jacobsen kan derfor plassere ham inn i sin oppdiktede verden om en majoritet av bitre og hevnlyste E-foIk som i 50 år har konspirert mot de helt uskyldige Vilhem Evang og Trond Johansen bare fordi de var flinke og Ap-folk4. Vi tror nå helst at Siljeholt spiller den rolle han er blitt tildelt av sine oppdragsgivere i E-tjenesten:

En rolle som går ut på å late som om han vil avsløre, men i virkeligheten å forhåndslagre en så begrenset historie som mulig (ut fra hva som likevel er eller kan bli kjent) – og isolere eventuelle avsløringer til Krupp, som er død likevel og derfor mulig å ofre for «den gode saks skyld»! Samtidig skal han «representere» avslører-interessene, men med et så svakt grunnlag for dette at det blir lett for andre rollespillere å plukke ham fra hverandre. Slike som daværende Stay Behind-sjef Sven Ollestad, som hjelper talerøret Alf R Jacobsen med å konvertere Krupps forbindelse med Mossad og med Stay Behind i juli 1973 til at det ble holdt en Stay Behind- øvelse på Krupps gård i 1969 (se kap. 25.19.2).

Men så sier Siljeholt plutselig noe annet i Aftenposten5:

«En ting var Krupp krystallklar på i sin samtale med oss. Det var at de hadde tatt rett mann på Lillehammer.»

Den opplysningen hadde han holdt tilbake – faktisk opplyst det motsatte – både i Bye/Sjue-boken, i TV-programmene «Bak din rygg» og intervjuet med Dagbladet – helt til Aftenposten 5. januar 1996.

Dette er ganske bemerkelsesverdig. I Bye/Sjue-boken inngår en omfattende beskrivelse av Siljeholts forhold til Krupp. Her beskrives bl.a. en lang «biltur» – dvs. et klandestint møte mellom Ollestad, Siljeholt og Krupp «rundt og rundt i byens gater» etter at Siljeholt var blitt ansatt i Stay Behind. Her skal Krupp ha redegjort for høyt og lavt: Hans forhold til Golda Meir, israelske forhold, «Operasjon Guds Vrede» – hevnaksjonen som førte til Lillehammer osv., og så fortsettes det, fortsatt som en beskrivelse av Krupps redegjørelse for Siljeholt6:

«21. juli 1973 var turen kommet til den mannen som Mossad trodde var Al Fatahs og Yassir Arafats sikkerhetssjef, Abu Hassan Salameh. Men skuddene på Lillehammer drepte istedet Ahmed Bouchiki.

Hva Israel Krupp visste om Lillehammer-likvidasjonen er fortsatt et spørsmål uten sikkert svar. Sikkert er det derimot at skulle overhodet noen person i Norge ha visst om operasjonen på forhånd, måtte bonden på Hundorp være en av de ytterst få.»

Da Bye/Sjue intervjuet Siljeholt høsten 1995 om Krupp, hadde altså Krupp fortsatt operert med «feil mann» på denne bilturen. Og hva Krupp ellers visste var «et spørsmål uten sikkert svar». Men i januar var Krupp – fortsatt ifølge Siljeholt – blitt «krystallklar» om at det var riktig mann som ble tatt på Lillehammer. Siljeholts virkelige hukommelse har neppe endret seg på et så vesentlig punkt. Men hva han sier han husker endrer seg dramatisk.

Hvorfor? Har noen innsett at «feil mann»-teorien vil rakne, og bestemt seg – i seneste laget – for å legge inn dette punktet i modelleringen av Krupp, slik at inntrykket av ham som «enslig ulv» med hemmelige kunnskaper selv for E-tjenesten skal forsterkes?

Dette tillegget bekrefter i alle fall at Siljeholt ikke fortalte hele sannheten, og egentlig snakket usant til TV-2 og Bye/Sjue. Endog på et helt sentralt punkt! Hadde Siljeholt vært en genuin «avhopper» fra E-tjenesten/Stay Behind ville jo nettopp denne opplysningen vært en bombe i boken eller TV-serien. Isteden kommer den bortgjemt i Aftenposten lenge etterpå, når det er blitt hensiktsmessig.

1 Pussig nok «nedgradert» til «sjåfør og altmuligmann» i Bye/Sjue. Husker ikke Siljeholt sin egen stilling?

2 Bl.a. i Gerhard Hellskogs serie «Bak din rygg», TV 2, desember 1995.

3 VG 4. januar 1996.

4 VG 13. januar 1996.

5 Aftenposten 5. januar 1996.

6 Ronald Bye og Finn Sjue: «Norges Hemmelige Hær». Tiden 1995. Side 127.